Γ.Ε. ΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - Γ.Ε. ΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΠΟΜΟΡΙΕ

Το γεγονός ότι η ρακία είναι είναι παραδοσιακό απόσταγμα της Βουλγαρία διαφαίνεται στο αριθμό των Γεωγραφικών Ενδείξεων: εννέα Γεωγραφικές Ενδείξεις για Ρακία από σταφύλια και τέσσερις Γεωγραφικές Ενδείξεις από φρούτα. 

Στην ανατολική πλευρά της χώρας, γνωστή και ως περιφέρεια της Μαύρης Θάλασσας, με το 30% του συνολικού αμπελώνα της Βουλγαρίας, είναι που βρίσκονται το Μπουργκάς και το Πομόριε. Με μακρά,ζεστά καλοκαίρια και ήπια φθινόπωρα, οι συνθήκες εδώ είναι ιδανικές για καλλιέργεια αμπελιών και ειδικά λευκών ποικιλιών μαζί με ερυθρές. Ρακία από το Μπουργκάς και το Πομόριε είναι βασισμένες κατά κύριο λόγο σε σταφύλια από την ποικιλία Muscat Ottonel και Gewürztraminer. Τα πρώτα είναι γνωστά ως τα πιο ωχρά από την οικογένεια των Muscat σε σχέση με το χρώμα αλλά και σε σχέση με την ένταση της γεύσης και μπορεί να είναι πολύ αρωματικά ενώ τα  τελευταία είναι με απαλή ερυθρόχρωμη φλούδα και θεωρείται εξαιρετικά αρωματική ποικιλία. Η Ρακία από το Μπουργκάς και το Πομόριε φέρνει την αρωματική φρεσκάδα των σταφυλιών τους. 

Όμως η παραγωγή αξεπέραστης ρακίας δεν εξαρτάται μόνο από την πρώτη ύλη, το σταφύλι, που βέβαια αναγνωρίζει και χαρακτηρίζει το προϊόν. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την συνταγή και την τεχνική, απαράλλακτη με το πέρασμα των χρόνων. Τα σταφύλια μαζεύονται με το χέρι αποκλειστικά και καμία μηχανική τεχνική συλλογής δεν επιτρέπεται.  Τα στέμφυλα αποστάζονται αμέσως προκειμένου να διατηρηθεί η αρωματική φρεσκάδα και να αποδοθεί με ακρίβεια ο χαρακτήρας του σταφυλιού. Τέλος το προϊον ωριμάζει σε ειδικά δρύινα βαρέλια από τα τοπικά όρη Standja ολοκληρώνοντας τον ευγενή χαρακτήρα της Ρακίας.