Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου,

έχει παίξει αναμφισβήτητα ρόλο κλειδί στην αναβίωση του Τσίπουρου. Πίσω στην δεκαετία του 1960 όταν και ιδρύθηκε, ο Συνεταιρισμός κατάφερε να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία προς την δυναμική αναγέννηση της αμπελοκαλλιέργειας, μια πρακτική που είχε εγκαταλειφθεί ως αποτέλεσμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ως συνέπεια ο αμπελώνας του Τυρνάβου σήμερα επεκτείνεται σε 25.000 στρέμματα με το 40% της περιοχής να αφορά αμπέλια με Μοσχάτο Αμβούργου. Ήταν επίσης ο πρωτοπόρος στην συστηματική και εκτεταμένη απόσταξη, τυποποίηση και εμφιάλωση του Τσίπουρου, γνωστού και ως το "Δάκρυ του Θεσσαλικού Κάμπου".

Ο Συνεταιρισμός εφήρμοσε καινοτόμες τεχνικές και πρακτικές παρουσιάζοντας νέα προϊόντα μαζί με την παραδοσιακή συνταγή: με γλυκάνισο ή σαφράν ή παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια και ούζο. Τέλος ήταν η επιστημονική και τεχνική μελέτη του Συνεταιρισμού που τεκμηρίωσε την αναγνώριση του Τσίπουρο ως Γεωγραφική Ένδειξη. 

Σήμερα ο Συνεταιρισμός ενώνει 500 αμπελουργούς ως μέλη και διαχειρίζεται 8.300 στρέμματα του Αμπελώνα του Τυρνάβου. Στις εγκαταστάσεις του, εφαρμόζεται σύγχρονη μέθοδος της κλασματικής απόσταξης - κυρίως διαλείπουσα απόσταξη, χρησιμοποιώντας αποστακτήρες ατμού υψηλής ποιότητας, με εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική ρύθμιση και έλεγχο παράγοντας πολλαπλής απόσταξης υψηλής ποιότητας τελικά προϊόντα. 

 Ο αμπελώνας του Τύρναβου περιλαμβάνει τα αμπέλια των δήμων Τύρναβου και Αμπελώνα και των κοινοτήτων Αργυρούπολη, Δαμάσι, Δελέρια, Δέντρα - Πλατανούδια και Ροδιά. Με συνολική έκταση 25.000 στρεμμάτων τα 15.000 στρέμματα αφορούν κόκκινες ποικιλίες σταφυλιού, με κορυφαία το Μοσχάτο Αμβούργου (10.000 στρέμματα).

Οι λευκές ποικιλίες σταφυλιού της περιοχής είναι: Ροδίτης, Μπαντίκι, Λημνιώνας, ποικιλίες για παλαίωση αλλά και οι διεθνείς ποικιλίες όπως Syrah, Merlot, Cabernet S., Ugni Blanc, Maccabeu, Chardonnay, Grenach-Blanche, Debina που βρίσκουν επίσης εύφορο έδαφος.